Terneuzen

Terneuzen

Terneuzen

Gemeente Terneuzen logo

De Opdracht

Binnen de gemeente Terneuzen werd in 2009, in de rol van Projectmanager via de firma Visser & Smit Hanab, voor een omvangrijk reststromenproject het projectmanagement verzorgd. Gevoed door de visie van het Havenschap Zeeland Seaports en de regionale overheid om een lokaal nog onbebouwd bedrijventerrein (Axelse Vlakte) te ontwikkelen tot een grootschalig glastuinbouwgebied (netto glasoppervlak 250 ha), is met succes een duurzame infrastructuur van ideefase naar projectrealisatie en exploitatie gebracht. De uitgekoppelde warmte 1.800 TJ en CO2 55.000 ton/jaar zijn als restproducten van regionaal aanwezige chemische processen goed voor een besparingspotentieel te vergelijken met het verbruik van circa 45.000 woningen. Bij de naastgelegen kunstmestfabriek van Yara wordt naast de uitkoppeling van CO2, de grootste industriële warmte uitkoppeling van ons land gerealiseerd.

Aanleg Asfaltcollectoren voor Warmtenet

Heerhugowaard

Heerhugowaard logo

Opdracht

De gemeente Heerhugowaard werkt samen met lokale partijen aan de ontwikkeling van een business analyse voor een duurzaam een collectief energiesysteem van energie-intensieve bedrijven voor bedrijven, glastuinders, een ziekenhuis, kantoren en woningen.

Voor de beoogde ringleiding, waarop naast restwarmte een energiescenario is bedacht voor diverse WKO systemen, een zonneweide, asfaltcollectoren en riothermie. Ook is een Quick Scan uitgevoerd en zal een Business Analyse worden gestart. Vanwege de herstructurering van wegen in het plangebied is er door de ontwikkelende partijen inmiddels voor 5240 m2 aan asfaltcollectoren aangelegd. Alleen al van de restwarmte kunnen in theorie 7250 woningen worden verwarmd. Eind 2015 zal de realisatie van de eerste projectfase, een koudenet, ter hand worden genomen. Begin 2016 zal dan de eerste duurzame energie door de leidingen aan enkele afnemers worden geleverd.
Via Energy Valley heeft Energy Networks de opdracht voor projectcoördinatie.